was successfully added to your cart.

«Lik & del og tagg en venn» – konkurranseregler på Facebook

Facebooks konkurranseregler er beskrevet i klartekst på Facebooks promotion guidelines under «kampanjer».

Likevel er det mange bedrifter som daglig bryter disse reglene og kjører «LIK&DEL for å delta i konkurransen» og/ eller i tillegg skriver «tagg en venn (eller flere) for å delta i konkurransen».

På Facebooks promotion guidelines, i seksjon E, under del 3 kan vi lese følgende ut av teksten:

Personlige tidslinjer og venneforbindelser skal ikke brukes til å administrere kampanjer: f.eks  
 • «del på tidslinjen din for å delta»
eller
 • «del på tidslinjen til en venn for å få flere vinnersjanser»
og
 • «tagg vennene dine i dette innlegget for å delta» er ikke tillatt.

Konkurranseregler på Facebook

Her er noen anonymiserte bedrifter på bomtur:

Screen Shot 2015-04-04 at 00.55.41

Som beskrevet innledningsvis- du kan ikke tagge en venn, (eller mange) for å bli med i en konkurranse. Dette vil spamme nyhetsstrømmen til kunden din og til deres venner. Hvor gøy synes du selv at det er å bli tagget i f.eks en pizza? Eller i et par sokker? Det er lov til å bruke sunn fornuft og folkeskikk på Facebook og bygge et godt omdømme for sin egen bedrift. Å bli den største spammebedriften på Facebook er ikke akkurat en hedersutnevnelse ;)

Screen Shot 2015-04-04 at 00.41.05

Det ser heller ikke bra ut når 20 personer er tagget i innlegget hvor man blir oppfordret til å tagge en venn frem til 7 april… De færreste ønsker å bli behandlet som en tulling på Facebook. Sistnevnte er dog en uskreven regel ;)

Det du kan gjøre i en konkurranse er:

 1. Be om en kommentar i innlegget/posten. Spør gjerne om en kommentar som har noe med innlegget å gjøre- eller engasjer på en måte som er relevant for ditt brand og din kunde.
 2. Be om liking av selve innlegget hvor du annonserer konkurransen. Du kan altså ikke be om liking av selve Facebooksiden til bedriften din. OPPDATERING: Du kan visst be folk om å like Facebooksiden din likevel. Facebook har en tendens til å forandre regler og algoritmer ofte, så her er det bare å henge med!
 3.  Engasjer! Det er en fordel ved at venner av de som engasjerer seg i innlegget kan se innlegget i sin nyhetsstrøm. Dette gir mulighet for at flere engasjerer seg i konkurransen.
 4. Du kan også be folk om å sende en melding til siden, men ærlig talt hvem gidder det? Ingen kan se at deltageren sender til siden, og derfor vil det heller ikke skape noe engasjement til siden din eller for konkurransen.
 5. Du kan også bruke likes funksjonen som en teller mekanisme i konkurransen, men det blir bare surr. Jeg hadde tidligere en konkurranse hvor voksne folk meldte seg av og på for å bli nr 1000, da jeg trakk vinner begynte de å krangle seg i mellom hvem som var nummer 1000 og sendte meldinger til innboksen. Det ble virkelig bare tull.  Det å telle antall likes på en post kan også sende signaler til omverdnen at du vil nå spamme feeden deres helt til du har fått et visst antall likes. Det er kanskje ikke den mest effektive brandingen.

Eksempel på riktig konkurranse/giveaway/kampanje:

The Butterflyshow

Skjermbilde: www.facebook.com/dbutterflyshow

Tips til å trekke vinnere: Når du skal trekke en vinner, så tell opp hvor mange kommentarer du har og bruk f.eks random.org til å generere en vinner mellom 1 og den siste kommentaren. Uten å ha testet dette selv, har jeg hørt at contestcapture  og woobox er varmt anbefalte verktøy for å trekke vinnere av konkurransen.

Last gjerne også opp en videoblogg av trekningen direkte til Facebooksiden din, da får du maksimalt med synlighet siden Facebook har utvidet synligheten for video lastet direkte opp til Facebook. Du kan også trekke vinnere på denne tradisjonelle måten her.  Her kan du lære mer om å lage videoblogger/ videosnutter til nett.

LIK & DEL

«Del gjerne» er tillatt å oppfordre til, men ikke å kreve. Ordene «lik og del» lurer frem en Facebook algoritme som setter ned synligheten for siden din, så færre kan se postene og den organiske rekkevidden blir mindre. Dette er ikke noe du ønsker å oppnå.

Følg derfor reglene og husk å:

 1. Lage godt innhold
 2. Engasjere følgerne på Facebooksiden din.

P.S Deling av dette innlegget er lov ;) så del det gjerne med noen du tror trenger det.

Jeg ønsker deg lykke til med Facebookkonkurransene videre for din bedrift.

Vanessa Raphael :)

 

4 Comments

 • HL sier:

  Hei, jeg ser ofte bedrifter som bryter disse reglene, er det mulig å melde fra om det noe sted? Hvis ikke det blir tatt tak i , og meldt inn et sted så vil de bedriftene som bryter reglene jo bare fortsette….. og da er det ikke noe vits å ha disse reglene… . :-)

 • Hei Heidi, jeg tror du kan bare si ifra til bedriftene på Facebook og rapportere innlegget. OM Facebook kommer til å gjøre noe etterhvert, det vet vi jo ikke, men det er sikkert en grunn til at de har satt reglene. Den som venter får se. En bedrift, Lille Vinkel sko fikk siden sin tatt ned for et par år siden. http://e24.no/jobb/kastet-ut-av-facebook/10083471

 • LB sier:

  Hei! Hvor står det i promotion guidelines at man ikke kan be folk om å like siden? Jeg ser ikke det omtalt noe sted…

  • Hei Liv Bente, det står ikke noe sted jeg kan se heller for øyeblikket, det står kun at de kan like selve innlegget som promoteres. Siden det kun står hva som kan likes så oppfattes dette som om det er rammen. Hadde de ment at du kunne like selve siden så hadde de skrevet det.

   REDIGERING: Nå er det tillatt å be om å like siden. Facebook har forandret reglene siden dette blogginnlegget først ble skrevet.

   Facebook ønsker å være fratatt ansvar for konkurransen. Jeg tolker det dithen at liking av siden ikke skal være relevant for konkurranse deltakelse siden det vil føre til mange likes uten at man kan vinne noe og derfor ikke er et «organisk korrekt» like.

   Et eksempel på dette er iPad konkurransene som ber folk like siden og dele innlegget. iPaden har sjelden noe med andre firmaer enn Apple å gjøre, eller butikker som selger denne type nettbrett. Derfor vil liken av siden være irelevant fra konkurransedeltager, det er stor sjanse for at de kun er ute etter iPad og ikke følge en butikk som selger f.eks neglelakk. Derfor er det stor sjanse for at siden blir avlikt etter en tid. Av denne grunn tror jeg at Facebook ikke tillater å like siden, for å unngå mye spam og uekte følgere.

   Tips: Når man liker innlegget som konkurransen er på, så kan man senere logge seg på og se hvem som har likt innlegget og invitere dem til å like siden. Det kan være ulikt om du må logge deg på eller være deg selv når du inviterer. Invitasjonen kommer likevel fra siden.

   Lykke til! :)

Legg inn en kommentar