was successfully added to your cart.

Hvordan skal en blogger motta «GRATIS» gaver fra bedrifter? #No free lunch

Som blogger finnes det ingen «free lunch» -ordning. Bloggere som tjener penger på bloggen sin, har en skattepliktig arbeidsplass.

Jeg tar likesågodt med spørsmålet om er en Shady Business? Etter min oppfatning kan dette skrives et lengre innlegg om konkursryttere osv, men jeg skal holde meg kortfattet: En shady business er gjerne underordnet filosofien: «If you stand for nothing, you fall for anything». Det dreier seg om å «gi blaffen» i loven, rett og slett. Jeg skriver litt mer om eksempler under som du burde merke deg dersom du blogger og blir kontaktet av disse.

P.S Selv har jeg tidligere som smykkefirma gitt bort smykker til bloggere i forbindelse med deres giveaways, men heller ikke dette var helt etter boka selvom om giveaway tilsier at det er sponset og at bloggerne har opplyst om det. Både jeg og bloggerne var lite opplyst på det tidspunktet som er en del år tilbake siden, da bloggerne var i opptog. Så da var jeg også en av de som la egget. Nå er det heldogvis mer informasjon tilgjengelig som kan hjelpe oss å unngå disse feilene!.

«ShadyBusiness» Case 1:

Ok, så du blogger og du har blitt kontaktet av «Kjell T. Ring» som jobber for «SnikeSegUnnaogLureStatenFor Penger» om du ikke kan skrive om deres produkter på bloggen din, og helst uten å nevne at det er et sponset innlegg med #ad #spons #annonse osv. mot at du skal få motta gaver for en verdi av kr 50 000.

1. For det første så burde det ringe en bjelle dersom en bedrift spør om du kan la være å merke et innlegg med reklame, når det er lovpålagt!

2. For det andre så MÅ DU VITE AT DU MÅ BETALE MVA (moms) av gaver du mottar. Dvs si at dersom du mottar en gave til en verdi av 50 000 kr, tilhører ca 10 000 KRONER til staten. Og de 10 000; kr, tilhører da Skatteetaten og Skatteetaten vil finne deg fortere enn noen CIA agent dersom du skylder dem penger, ingen driver bedre leteaksjon enn Skatteetaten, de skulle ha jobbet for Kripos i stedet spør du meg…(!!)

OPPDATERT: I tillegg til MVA skal du også beskatte gaven som inntekt. Jada, en kjapp telefon til Skatteetaten for å dobbeltsjekke dette, og bloggeren må betale 27% skatt og 11 % trygdeavgift.

«Er bloggingen virksomhet vil alle inntekter fra bloggen være næringsinntekt. Inntekten kan være penger, varer eller tjenester mv. Dette innebærer at mottak av produkter er skattepliktig inntekt dersom produktet har en økonomisk verdi. Inntekten settes til omsetningsverdien, det vil si den prisen som må betales for produktet i butikken.» –Skatteetaten.no

3. Når du blogger om et produkt eller en vare, da vil du utføre en skatte -og MVA belagt tjeneste for bedriften du blogger for selvom om du har fått varen gratis.

«Gratis produkter/gaver som du får, tar i bruk og du omtaler:
Skatte- og avgiftsplikt: skatt og avgift beregnes av produktets omsetningsverdi. Betaling du får for arbeidet i forbindelse med omtalen, må du også betale skatt og avgift av».

«Gratis produkter/gaver som du får, tar i bruk, men du ikke omtaler:
Skatte- og avgiftsplikt: skatt og avgift beregnes av produktets omsetningsverdi».

«Gratis produkter/gaver som du får, men du ikke tar i bruk:
Skatte- og avgiftsplikt: skatt og avgift beregnes av produktets omsetningsverdi». Link her.

Ikke bare Skatteetaten har våknet opp, men også Markedsføringsloven står klar med pisken:

Når gjelder markedsføringsloven?

01.04.2011
 Markedsføringsloven vil gjelde i hovedsak i tre tilfeller:
  • Når man får betalt for å skrive om et produkt eller en tjeneste, uavhengig av om det er bloggeren som har tatt kontakt med et firma for å få til en slik avtale, eller omvendt.
  • Når man får til-sendt produkter, tilbud om å delta på arrangementer eller får gratis tjenester som for eksempel frisør eller hudpleie mot en forventning om å skrive om det
  • Når man som ledd i et annonseringsnettverk i blogginnlegget linker tilprodukter m.v., og man får betalt for kjøp eller aktivitet fra leserne. Les mer her.

Vil du ikke betale for gaven? Send den tilbake, eller kast den!

Om du ikke ønsker å betale skatt eller merverdiavgift for gaver du får kan du enten sende gaven tilbake til avsender, eller gaven kan kastes. Kaster du gavene/produktene må du føre en oversiktlig liste over disse. Den skal vedlegges regnskapet ditt. (Skatteetaten)

Mitt forslag derimot i den kyniske verden vi lever i, er at i stedet for å kaste gavene kunne de ha blitt sendt til barneavdelinger på sykehus eller andre hjelpeorganisjoner, i stedet for å kun «tekkes» den enveiskjørte Skatteetatens regler om å kaste de. «One mans trash, another mans treasure», – bokstavelig talt..

Hvordan gjøres dette i praksis?

Jo, jeg blogger f.eks gjerne om denne krokodille veska fra Louis Vuitton dersom de ønsker å gi meg den i gave som er verdt utsalgspris ca 95 000 kroner. Mva’en (momsen) vil derfor bli ganske drøy, ca 19 000 kr!

Og for at jeg ikke skal lide økomisk tap når Skatteetaten kommer på døra og krever kronene sine,  så må jeg ta betalt for å skrive innlegget (som forventet av Skatteetaten) sånn at det vil dekke momsen jeg må betale for å motta gaven. Pluss 27% i skatt og 11 % i inntektspliktig avgifter av gaven.
I dette eksemplet vil jo da prisen jeg setter på oppdraget for å skrive om det være avhengig av gavens pris, så jeg selv ikke går dukken når Skatteetaten kommer. Jeg må regne utgifter med «gaven» for å kunne vite hva jeg skal fakturere for. Først da kan jeg motta gaven «gratis», men som du skjønner så var det ingenting her som var gratis. Selvstendige næringsdrivende som tjener penger på bloggen, de jobber og de «leker ikke butikk».

Annonsering i bloggen.

Screen Shot 2015-06-15 at 17.00.09

 

Andre effektive måter å tjene penger på bloggen er annonsering på bloggen.

Oppdatering: I følge Skatteetaten så kan jeg føre dette som en utgiftspost dersom jeg reklamerer for mine egne produkter fra firmaet mitt, og som en inntektspost dersom bedrifter kjøper annonser hos meg.

Screen Shot 2015-06-16 at 00.48.42

 

Oppdatering: Affiliate: Dersom jeg har affiliateannonser/linking på siden min anses det som inntekt dersom noe blir kjøpt. 

NB: Google straffer annonselinking!

BLOGGERE: – MERK DETTE: LINKER FRA SPONSEDE INNLEGG, ER IKKE LOV. Da skal lenken være av typen ”no-follow” og ikke tillegges noen organisk verdi i Google. Få annonsører kjenner til dette og risikerer straff skriver iProspect på sin blogg Det er ganske kjipt å bli straffet i den forstand at dine innlegg ikke vil bli synlig i fremtiden pga at du selv har ikke overholdt reglene.  Andre som jobber med SEO (Search Engine Optimization) er blant annet MediaAgency, da jeg gjør ikke det selv, er det bedre å  vise til noen som kan sakene sine ;)

Som gründer og gründerkonsulent, vil jeg anbefale deg å sette opp gode marginer og regnestykker for hva du ønsker å sitte igjen med etter at Skatteetaten har tatt sin del av kaka.

Så for å summere dette opp:

1.Vit hva du plikter å gjøre: ta betalt for bloggoppdrag, – også for gaver når du vanligvis tjener på bloggen din (selvstending næringsdrivene og ikke hobbyblogger).

2. Vit hva du må ta betalt for oppdraget for å kunne betale ned pliktige avgifter i forbindelse med «gaven».

3. Vit hva du burde ta betalt for oppdraget for å kunne betale ned pliktige avgifter i forbindelse med «gaven», pluss en lønn til deg selv dersom det er et betalt oppdrag.

4. Aldri aksepter å ikke oppgi at det er sponsede produkter, det er uansett deg det vil slå tilbake på om du aksepterer «dodgy standards».

5. Google straffer annonselinking. Just don’t do it!

6. Alt av sponsing gratis, kasta etter deg eller betalt skal MERKES jmfr forbudet mot skjult reklame!!! Som Forbrukerrådet så fint sier: «Som bloggleser har man rett til å vite hvorfor bloggeren anbefaler et produkt eller en tjeneste. Derfor skal du alltid på en tydelig måte gi leseren informasjon dersom du har fått tilsendt et produkt du omtaler, om du får betalt for å skrive om det, eller på andre måter får en fordel av å spre informasjon om produktet».

P.S. Husk også å bruk egne bilder, tekster og video når du publiserer på nett.

Lykke til!

NB: Del gjerne dette innlegget med noen du tror trenger å vite det :)

Legg inn en kommentar