was successfully added to your cart.

Hvordan gi ut en bok?

Denne gangen har jeg intervjuet 4 driftige damer som har gitt ut bok i hvert sitt felt og på hver sin måte. Selv har jeg lurt litt på hvordan jeg kan gi ut boka mi, hvem, hvor, hva og hvordan jeg skal gå frem for å gi ut bok. Her møter du tekstdoktor Christine, interiørdesigner & kakeblogger Franciska som nylig vant «kakekrigen» på TV FEM, Ane, som har startet sitt eget nettdatingbyrå og gründer og blogger Kristin som startet sitt eget forlag. 

2-Franciska

Først ut er Franciska Munck-Johansen som er interiørfotograf for blant annet Vakre Hjem & Interiør og andre norske og europeiske interiørblader. Hun har også bloggen Franciskas Vakre Verden, som er en av Norges mest populære interiørblogger. Hun har gitt ut tilsammen 9 bøker, 3 på eget forlag blant annet boken Sanselige Rom.

1. Kan du kort fortelle litt om når du ga ut bok selv og hva som fikk deg til å publisere selv? 

Jeg har gitt ut tre interiørbøker på eget forlag. Jeg valgte å publisere selv da man får veldig lite igjen for å publisere på ordinære forlag. Jeg har tidligere gitt ut 6 bøker på blant annet Gyldendal og Orion Forlag hvor jeg fikk ca. 10 % royalty. Etter at jeg oppdaget hvor dårlige forhold forfattere har på vanlige forlag valgte jeg å starte et eget forlag sammen med mannen min. Det ble «Forlaget Norske Bøker» som jeg drev i 10 år. Her hjalp vi andre til å gi ut bøkene sine. Det ble mer enn 200 utgivelser.

2. På hvilken måte gikk du frem for å gi ut egen bok?

Siden vi hadde drevet eget forlag i så mange år var det både enkelt og helt naturlig å gi ut mine nye bøker. Jeg brukte et tysk trykkeri og brukte kontaktene våre til bokhandlere og egne kontakter i interiørbransjen. Vi driver ikke forlaget lenger, da jeg fikk for mye å gjøre i annen jobb.

3. Hva er fordelene med å gi ut på eget forlag?

Fordelene er at man får langt høyere andel av inntekten, at man selv kan bestemme utseendet på boken og selv har full kontroll. I tillegg er det jo svært vanskelig å få gitt ut en bok på et vanlig forlag, så for mange er det å gi ut en bok selv eneste mulighet. Flere enn 95 % får avslag.

4. Hva er ulempene?

Ulempene er at du løper en stor økonomisk risiko. Det koster mye å trykke en bok, særlig med fargebilder.

 5. Har du tips og råd til de som vil selvpublisere?

 Ta gjerne kontakt med noen som driver som selgere i bransjen din og spør om de vil selge boken din mot provisjon. Vanlig provisjon er ca. 25 % av utsalgsprisen. Prøv gjerne å få solgt et større antall på forhånd, for å sikre en del av utgiftene. Kanskje kan bedrifter være interessert i den, og kanskje spesielle butikker kan være interessert i å ta den inn. Veldig mange ender opp med å gå i minus på å gi ut egen bok. Kolofon.no kan være en fin løsning. Det er en mellomting mellom å gi ut selv og gi ut på et tradisjonelt forlag.

 

Christine

Neste ut er Christine Calvert, hun er Norges eneste tekstdoktor og elsker å skrive og formidle. Christine har gitt ut bøkene «Skriv for nettet – kort og godt» (2004/2010) og «Skriv så det selger» (2008/2012).

1. Kan du kort fortelle litt om når du ga ut bok og hva som fikk deg til å ville gi ut bok? 

– Ideen til første bok fikk jeg i 2002. Jeg hadde holdt mange foredrag om nettskriving og savnet en bok som kun omhandlet dette. Jeg ringte rett og slett til Universitetsforlaget og solgte inn boken – uten prosjektbeskrivelse eller noe annet. Jeg måtte selvfølgelig levere prøvekapitler før vi kunne skrive kontrakt, men da visste jeg at jeg var i gang.

2. På hvilken måte gikk du frem for å gi ut bøkene?

 «Skriv så det selger» ble til fordi vi manglet en god bok på norsk om tekstforfatting på Norges Kreative Høyskole. Her puttet jeg inn alt jeg drømte om at en skrivebok skulle inneholde. Retorikk, historiefortelling, kreativ jobbing med titler og redigering av tekst.«Skriv for nettet – kort og godt» tok to år å bli helt ferdig med – fra første innlevering av prøvekapitler til ferdig designet og trykket bok. «Skriv så det selger» tok bare ett år. Da hadde jeg lært såpass mye at jeg visste hva jeg gikk til.

3. Hva var fordelene med å gi ut på Universitetsforlaget?

Fordelene med Universitetsforlaget var først og fremst min fantastiske redaktør, Hege Gundersen. Hun coachet, pushet og oppmuntret. I tillegg har forlaget omfattende rutiner på kvaitetssikring etter at en bok er ferdig skrevet – språkvask, flere korrekturrunder og flere runder med design av omslaget. Du får hjelp til markedsføring av bøkene overfor bokhandlerne, men det er også mye opp til deg selv å gjøre bøkene kjent i markedet.

4. Hvilker fordeler/ulemper er det med å bruke et forlag som gir ut bøkene for deg?

– Jeg ser ingen ulemper med å bruke et seriøst forlag, kun fordeler. Jeg tjener ikke så mye per bok, men å ha utgitt to bøker på Universitetsforlaget gir meg stor kredibilitet. Jeg har faktisk aldri (bank i bordet!) måtte selge meg inn med kurs og foredrag. Det kommer inn forespørsler helt av seg selv, og mange av dem er basert på at noen har lest én eller begge bøkene.Hvis målet ditt med å gi ut bok er å tjene penger, er nok ikke et vanlig forlag veien å gå. Når det er sagt – jeg har lest en del selvpubliserte bøker, og jeg ser med én gang at de mangler en redaktør. Synd å si det, men sånn er det for en kresen leser. Hvis du vurderer å gi ut en e-bok, bør du for eksempel sjekke ut Copyblogger.com og Bookboon.com først. De har enormt mye bra – og alt er gratis.

5. Har du tips og råd til de som ønsker å gi ut (e-) bok?

Hvis du vil gi ut bok, må du tenke nøye på hva du vil meddele verden som er annerledes enn alle andre. Hva brenner du for? Hva er det som bare du kan noe om? Hvordan vil du bygge ditt omdømme?

Du må være klar over at det er masse jobb å gi ut en god bok. Og fantastisk tilfredsstillende når du er ferdig!

 

Ane

Ane Hagen er datingrådgiver og driver GetLove AS. Selskapet og Ane tilbyr en hjelpende hånd for å effektivisere datingen for de som benytter seg av nettdatingsider eller apper, via profilhjelp og Datinganalyser, men har også en egen matchmakingtjeneste, MatchMe.no for de som ikke ønsker å gjøre letingen på egenhånd. Ane selvpubliserte e-bokeņ «Derfor lykkes du IKKE med nettdating» i 2012.

1. Kan du kort fortelle litt om når du lagde en e-bok og hva som fikk deg til å publisere selv? Hva er visjonen for din e-bok?

Jeg lagde e-boken «Derfor lykkes du IKKE med nettdating» i 2012. Grunnen til at jeg lagde den var fordi det var stor forespørsel etter mine tips av nettdatere og jeg ble egentlig litt lei av å
svare på de samme spørsmålene hele tiden. Det fantes heller ikke noen god bok om nettdating på norsk. Valget om å publisere selv kom fordi det rett og slett fordi jeg satset på e-bok og det kan
man fint klare selv. Når jeg fant Fastpencil og forstod at jeg også kunne lage en ordinær bok i samme slengen var det ikke noe å tenke på.

2. På hvilken måte gikk du frem for å lage din ebok?

Jeg registrerte meg på Fastpencil.com og satte i gang. Der ligger alt tilrette for å legge inn kapitler, underkapitler, forside osv.

3. Hva er fordelene?

Fordelene er at de gir ut det du vil gi ut. Du må ikke gjennom
et nåløye for å få boken din publisert.

4. Hva er ulempene?

Ulempen er at du må stå for markedsføringen av boken din på
egenhånd. Får du f.eks gitt ut boken via et norsk forlag  vil de
markedsføre fordi de vil tjene penger på at du selger.

5. Siden du gav ut via et amerikansk forlag, fikk du erfaring med Amazon Kindle? Fordeler? Ulemper?

Når du gir ut en e-bok gjennom Fastpencil får du muligheten til å bestille en publiseringspakke. Gjør du dette blir e-boken din sendt til alle de store nettsidene med e-bøker. Også Amazon. Skal du gi ut en bok på engelsk anbefales det virkelig. For meg som har en norsk bok har det ikke resultert i så mange salg egentlig, men det er jo litt morro å finne boken i forskjellige nettbutikker. Jeg bruker selv Kindle for å bestille e-bøker og synes det er et nyttig verktøy som gir rimelige bøker som jeg har med meg over alt. For meg som er Datingrådgiver er det enormt nyttig å kunne søke etter ny kunnskap via datingbøker som bestilles med et tastetrykk på appen.

6. Har du tips og råd til de som vil selvpublisere?

Selv om du kan gjøre hele jobben selv, kan det være lurt å inngå et samarbeid med noen som kan gjøre boken enda bedre. Det finnes mennesker som har som jobb å lese korrektur og rette på språk i bøker og for meg var det enormt nyttig. Han fikk gratis datinghjelp av meg og han så gjennom og «fikset» litt på boken min gratis. Skal du ha bilder så er det mange illustratører der ute som gjerne vil få vist frem hva de kan, som sikkert kan stille opp med sine bilder mot at de får publisitet og navnet sitt på boken.

Be om hjelp og bruk lang tid før du bestemmer deg for at boken er ferdig. Jeg bestilte noen testbøker før jeg valgte å bestille publiseringspakken slik at jeg så hvordan boken fysisk så ut og kunne dobbelsjekke korrektur og språk. Har du råd til det og skal gi ut en «viktig» bok ville jeg benyttet meg av et forlag i Norge. Neste gang jeg skal gi ut bok, vil jeg absolutt gjøre det. Skal du gi ut «små» e-bøker er selvpublisering tipp topp!

 

kristin

Tilslutt har vi forlegger Kristin Over-ReinArkania forlag som også driver bloggen kollektivkunnskap.no. Hennes interesse for e-bøker, sosiale medier og ytringsfrihet gjorde at hun startet på et bokprosjekt selv, med tittelen Gi ut din egen e-bok OPPDATERING: Kristin driver idag BoldBooks som du kan sjekke ut her.

1. Kan du kort fortelle litt om når du startet Arkania og hva  som fikk deg til å starte for deg selv?

Jeg tipset et forlag om en amerikansk bok som jeg mente burde finnes på norsk, men de var ikke interessert å få den oversatt. Da tenkte jeg at det kunne vel ikke være så vanskelig å få til selv. Jeg fikk kjøpt de norske rettighetene til boka, opprettet forlag, oversatte boka og ga den ut selv. Dette var i 2004, og nå 11 år etter har boka solgt noen tusen eksemplarer og selger fortsatt. Jeg har også gitt noen noen andre bøker av andre forfattere samt et tidsskrift, men forlaget er foreløpig noe jeg har ved siden av full jobb.

2. På hvilke måter kan man gå frem for å lage en e-bok?

Det er ikke så vanskelig å lage en e-bok, det kan du gjøre med gratis verktøy på internett, for eksempel Calibre. Det er viktig å tilrettelegge Word-dokumentet riktig først, for at EPUB-fila skal fungere.

3. Hvordan kan e-bokutgivelse være aktuelt for gründere?

Gründere har ofte spesialkompetanse på et avgrenset område. Kanskje har du blogget om temaet allerede. All den kunnskapen du sitter på kan omsettes i bokform. Selv om du som gründer ikke tenker på deg selv som forfatter, kan en e-bok være et fint biprodukt som skaper oppmerksomhet rundt den egentlige kjernevirksomheten din. Det blir en avansert form for innholdsmarkedsføring, som du også kan tjene penger på, spesielt om du jobber i en nisje hvor det ikke finnes så mange bøker om temaet fra før.

4. Hva er fordelene med å gi ut en e-bok selv?

Du beholder kontrollen over ditt eget produkt. Du bestemmer alt fra hva den skal hete, hvordan forsiden skal se ut, når den skal gis ut, hvor den skal selges og hvordan den skal markedsføres. Alt dette kan du ordne selv via internett, og det meste er gratis.Og ikke minst, du beholder mye mer av inntektene selv. Klarer du å selge via eget nettsted beholder du alt selv, minus momsen som staten skal ha. Vanlig royalty som forlagene betaler til forfatterne er 15 % av salgsprisen for papirbøker og 28 % av pris uten moms for e-bøker.

5. Hva er ulempene med å gi ut en e-bok selv?

Når du overtar kontrollen for boka, må du også bruke tid på å fylle alle funksjonene som et vanlig forlag ville ha gjort. Det betyr ikke at du må gjøre alt selv, for eksempel er det lurt å ha en uavhengig språkkonsulent og bruke en dyktig designer til forsiden. Uansett går det ut over den tiden du har til rådighet for å skrive. En del forfattere vil nok også synes det er vanskelig å markedsføre seg selv og sin egen bok. Når det er sagt, så må forfatterne ofte gjøre det likevel, da forlagenes tid og markedsføringsbudsjetter er begrenset.

6. Vil du anbefale å gi ut e-boka via Amazon Kindle Store?

Gi ut din egen e-bok konsentrerer jeg meg om norske nettbokhandler som Bokkilden, Ark, Tanum, Bokklubben, Haugen Bok, ebok.no, etc. Det er jo her nordmenn handler norske e-bøker. Jeg beskriver også hvordan man gir ut på Amazon, men det er ikke noe jeg vil anbefale. Hovedgrunnen er at de bare betaler deg bare 35 % for bøker som selges til norske kunder. Dessuten bruker ikke nordmenn Amazon til å finne norske bøker, så jeg tror det blir vanskelig å få til noe stort salg. Hvis poenget er at folk skal lese på Kindle, kan du heller selge via ebok.no, som gjør det mulig å laste ned bøker til Kindle.

7. Du sier at Amazon betaler deg bare 35%  for bøker som selges til norske kunder. Men hvordan er det hvis man selger bøkene sine oversatt til engelsk- vil man ikke nå et mye større publikum og eventuelt tjene mer penger?

Man kan selvfølgelig prøve å konkurrere med de andre bøkene på det engelskspråklige markedet. Det er i så fall viktig å engasjere en dyktig oversetter som har engelsk som morsmål, og ikke prøve å skrive på engelsk selv. På engelsk er potensielt antall kjøpere mange ganger høyere, men jungelen av bøker likeså. Satsning på det engelske markedet bør komme i andre rekke, dersom man klarer å slå igjennom på det norske først. Her i Norge bør forfatterne først og fremst begynne med det amerikanerne forlengst har skjønt – at for å bli oppdaget må bøkene markedsføres. Og hvem kan bedre gjøre det enn den som kjenner innholdet, nemlig forfatterne selv.

 


 

Jeg takker for alle disse driftige damenes bidrag og ønsker dem lykke til på veien videre med fortsatt godt salg og god markedsføring av sine bøker. Jeg ønsker samtidig meg selv lykke til med boken som jeg påbegynte i 2012 og enda ikke har sett dagens lys hehe ;)

Legg gjerne igjen en kommentar og del gjerne innlegget med noen du tror kan ha nytte av å lese det!

Vanessa Raphael :)

2 Comments

  • Jeg tror det er mange som drømmer om å starte noe «eget». Samtidig ser vi et voldsomt økende antall arbeidsledige, som ville ha kapasitet og fagkunnskap nok til å skape sin egen arbeidsplass, bare de hadde den «fengende ideen». MEN, dessverre handler de fleste gründerbøker og entreprenørkurs kun om den tekniske delen av, HVORDAN man kan starte en bedrift. Ingen av dem forteller «med HVA».
    Nå har jeg i 287 uker, hver eneste uke laget en ny idé eller oppfinnelse, for å bøte på denne idé-mangelen.. Det har blitt boken GRÜNDERBIBELEN, -Det Norske Skaperverket.
    500 sider, mer enn 150 illustrasjoner og 287 nye forretningsider, som knapt noen har tenkt på. Boken ligger nå i trykken og er disponibel fra midten av des. 2015. Den skal også legges ut som e-bok, men jeg lurer på om det er en fordel å legge den på Google-Play fremfor norske ebok.no Hva synes du, har du et råd? … og hvordan er provisjonskravene på begge?

    William Paul Barkley

Legg inn en kommentar