was successfully added to your cart.

Hvordan håndterer du salg og prissetting? Del 1

Har du startet ditt eget foretak og lurer på hva slags priser du skal ta? Eller har du holdt på en stund og lurer på hva slags priser du burde ta? Har du en salgsstrategi?

Her er min “INSIDER SECRET”.

Da jeg startet mitt smykkedesignfirma The Butterflyshow møtte jeg denne problemstillingen opptil flere ganger. Først ble prisene satt da jeg  solgte til venner og bekjente, – deretter ble de forandret når smykkene skulle selges inn til butikk.

For eksempel så ble et par øreringer som jeg solgte for kr 600; til vennepris, liggende på utsalgspris til kr 1799; i butikk. WOW- Det var stor forskjell for butikkkunden. Ja det var det jo. Men prisforskjellen var ikke så stor for meg faktisk. Ganske det heller akkurat det samme…

Hvorfor? Jo fordi butikken skulle ha 3 ganger innkjøpspris på sine produkter, så jeg satt igjen med det samme beløpet uansett.. Men det var ikke jeg som foreslo utsalgsprisen, det var det butikken som gjorde.

Det var den avdøde norske designeren bak “Designpikene”, – Jorunn Bøe på St HansHaugen, som hjalp meg med. Hun satte smykkene mine på en del norske kjentfolk og det var litt gøy. Det ble meg også fortalt at mannen til forfatteren Gudny Ingebjørg Hagen som har skrevet “Jul i blåfjell” kom innom og kjøpte et par blå øreringer fordi hun hadde tidligere vært innom butikken å sett på de og synes det var så flotte. Det var jo veldig oppmuntrende å høre.

Screen Shot 2015-03-08 at 20.15.24

Modell: Sara Skjoldnes. Foto: Marius Thuen.

Etterpå ble ett par øreringer solgt inn som en test på Zenon på Aker Brygge, og der ble de solgt ut dagen etter jeg leverte dem! Og jeg fikk bestilling på nye med det samme! Så det var veldig gøy og selvom de var relativt dyre, opplevde ikke kundene som at prisen var for høy.

På denne måten hadde den første butikken ved designerens råd satt meg opp for suksess for innsalg til neste butikk. Veien ble til mens jeg gikk. Så du kan lære masse av et eksisterende marked og ved å spørre dine kunder. Heldigvis for meg så var de mer erfarne enn meg og lærte villig bort både om det ene og det andre.

Du lurer kanskje på hvorfor butikker tar så mye i utpris? Den store hemmeligheten er ligger nok i at de betaler store summer for leie av lokaler og lønninger til seg selv og ansatte. Ikke nok med det, så skal de ha noe å sitte igjen med etter at de har hatt salg. Mange kles -og interiørbutikker har ofte opptil 50-70% salg ca 4 ganger i året når de skal selge ut for å få inn neste kolleksjon (4 årstider).

Spiked-Arch-for-blogg

DSC01550

Vennene mine derimot var ikke særlig fornøyde med at prisene hadde steget, hehe. Der måtte jeg finne noen venne-rabatter som gjorde at jeg ikke brøt noen moralske regler (for meg selv ihvertfall) ved å  gi forskjellig pris til butikk og venner. Mitt fokus var å bevare de kundene som gjorde at det var mulig for meg å selge smykkene ut til et større marked.

Jeg synes ikke det var så lett, men etter lang tid så kom jeg til noen løsninger. Jeg gav rabatter til venner og butikkansatte som ønsket å hjelpe meg å markedsføre smykkkene, – noe de gjorde gladelige de jo uansett. Noen var og er fremdeles iherdige fans, så de kastet seg på meg med en gang jeg kom inn døra, – og det er jo alltid hyggelig!

Jeg satt plutselig en kveld og så på senkveld med Thomas og Harald og  der satt prinsesse Märtha- Louise og hun hadde på seg et par unike øreringer som jeg hadde laget, – jeg fikk kjempestore øyne og måtte ta bilde av skjermen :)

Screen Shot Märtha-Louise

Prinsesse Märtha-Louise på senkveld med Thomas og Harald. Skjermdump privat. Facebook www.facebook.com/dbutterflyshow).

 

Det var også gøy å få vite at Vår Staude hadde på seg øreringene mine da hun rapporterte fra bryllupet til den svenske kronprinsessen i 2010.

Faksimile: TV2

Vår Staude reporter i TV2. Faksimile: TV2

DSC01553

Og (butikk-)kunder som hadde vært på innkjøp i London på Dolce & Gabanna og folk hadde lurt på hvem som hadde laget øreringene de gikk med.

Andre gøye komplimenter var å få vite av venner at de ønsket å ha på seg øreringene mine i bryllupet sitt eller at de ble fridd til da da hadde på seg øreringer jeg lagde. Markedsføringsverdien i at folk elsker produktene dine er priceless, og dersom du har relativt høye priser og ikke er like populær som Versace (enda) så er det greit å kunne gi rabatt til de som EEEELSKER <3 <3 <3 produktene dine! Mer fans enn fansen får du ikke!

Modell:Donna-Linn,  Foto: Rodrigo Reyez.

Modell:Donna-Linn, Foto: Rodrigo Reyez. Fotoshoot med Sadoni kjoler

 

Selvfølgelig har ikke  alle denne forretningsmodellen, salgs- eller prisstrategien. Det gjelder å finne den som passer deg og ditt brand og forretningsidè. Det gjelder å finne ditt unike preg som skaper begeistring for ditt produkt og derfor vil være med å drive businessen din fremover.

Neste gang skal jeg skrive litt om onlinesalg og om hva du selger, og hvordan håndtere det, så følge med!

 

Ønsker du å se en video med meg og smykkene så kan du ta en titt her

Vi blogges!

Vanessa :)

Screen Shot 2015-03-08 at 19.47.45

Legg inn en kommentar